Sean Young
Data urodzenia: 1959-11-20
Miejsce urodzenia: Louisville, Kentucky, USA
Stan cywilny: mąż Bob Lujan (24.11.1990 - 29.04.2002, rozwód), 2 synów: Rio (ur. 1994), Quinn Lee (ur. 26.01.1998)

Biografia:
Zanim Sean Young trafiła do filmu, pracowała jako modelka, uczyła się także tańca w szkole baletowej w Nowym Jorku. Debiutem scenicznym był występ w "Stardust" w Los Angeles. W filmie natomiast zadebiutowała niewielką rolą w komedii Jamesa Ivory'ego "Jane Austen na Manhattanie" (1980). Dwa lata później zyskała ogromną popularność dzięki udziałowi w produkcji science-fiction "Łowca androidów" w reżyserii Ridleya Scotta. Aktorka zyskała sobie w Hollywood miano wojującej feministki i trudnej współpracowniczki. Ekscentrycznych zachowań aktorki nie przestraszył się tylko Michael Caine i wybrał ją na swoją partnerkę do filmu "Blue Ice" Russela Mulcahy'ego. Kolejne role w "Love Crimes" i "Once Upon a Crime" nie zachwyciły krytyki. W 1994 roku Carl Reiner - od 40 lat specjalizujący się w komediach, zaprosił Young do współpracy przy kręceniu parodii "Nagiego instynktu" i "Fatalnego zauroczenia" - zatytułowanej "Fatalny instynkt". Young chętnie przyjęła rolę femme fatale i przefarbowała włosy na blond. W tym samym roku wystąpiła również w filmach "Ace Ventura - psi detektyw" i "I kowbojki mogą marzyć" Gusa Van Santa. W 2001 roku aktorka wzięła udział w kilku produkcjach filmowych i telewizyjnych, m. in. "Amati Girls" (TV), "Night Class" i "Control".
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2010 Dusty (gościnnie)
0.0 2010 Dusty (gościnnie)
8.7 2010 Gary
7.6
Jesienin
Esenin
2005 Dusty (gościnnie)
8.3
Król koki
Kingpin
2003 Dusty (gościnnie)
3.5 2003 Dusty (gościnnie)
7.9
Pogoda na miłość
One Tree Hill
2003 Hope Brown (gościnnie)
7.6 2000 Dusty (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Dusty (gościnnie)
7.8
Brygada ratunkowa
Third Watch
1999 Dusty (gościnnie)
7.4
Pistolet
Gun
1997 Dusty (gościnnie)
8.1 1996 Dusty (gościnnie)
0.0
Miraż
Mirage
1995 Dusty (gościnnie)
9.0
Kobiety Hollywood
Hollywood Women
1994 Dusty (gościnnie)
6.4
Kuzyni
Cousins
1989 Dusty (gościnnie)
6.2
Zastrzyk energii
Boost, The
1988 Dusty (gościnnie)
7.0 1987 Dusty (gościnnie)
7.4
Bez wyjścia
No Way Out
1987 Dusty (gościnnie)
5.0 1985 Dusty (gościnnie)
7.1
Diuna
Dune
1984 Dusty (gościnnie)
7.6
Łowca androidów
Blade Runner
1982 Dusty (gościnnie)
6.7
Szarże
Stripes
1981 Dusty (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Sean Young filmy Sean Young najlepsze filmy Sean Young zdjęcia Sean Young galeria Sean Young biografia Sean Young nominacje Sean Young nagrody i wyróżnienia Sean Young filmografia Sean Young aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.